НАЧАЛООт ВасСтарите уроци през новата година

Старите уроци през новата година

Ето, и Коледа отмина. Вече е новата 2020 година.

Отминалата година ми донесе както предизвикателства, така и красиви мигове.

За разлика от преди, сега оценявам всяка болка като начин за развитие и преодоляване на страховете ми и път към преоткриването ми.

Не казвам „откриване на щастието“, първо защото човек цял живот търси щастието и второ, ако все търсим щастието, ще забравим, че ние сме тези, които го създаваме и всеки миг си струва да бъде преживян.

Много често се питам „Какъв е пътят към успеха?“ и „Какъв трябва да бъде един човек, за да бъде успешен в кариерата, в семейството, сред приятелите си?“

Отговорът за всеки е различен.

Затова рецепта за любов и щастие няма.

Но мога да кажа, че щом човек открие това, което му доставя удоволствие, той вече е стъпка напред към успеха.

Да слушаш интуицията си, понякога се оказва трудна работа. Особено ако на главата имаш знаещи и „по-опитни“ близки, които те съветват да учиш това, да работиш онова, да се ожениш/омъжиш за еди кого си.

Съветите са ценни, разбира се.

Все пак, когато по-възрастните и опитните кажат думата си, това е за наше добро – там, накъдето отиват младите, оттам се връщат старите. Но въпреки това, времената са различни, всяко време носи своя цвят. Всичко се мени.

Когато човек опитва, той се учи.

Няма как да предпазиш някого от неговата карма, пътят, който той ще извърви. Някои казват, че всичко ни е писано преди да се родим, други – че човек сам пише съдбата си. Според мен и двете са верни.

За да успееш, трябва да вървиш и да се спъваш, и да падаш, но решил ли си да стигнеш някъде, ще вървиш докрай и ще се придържиш към стъпките, макар и това да отнема време. Тогава ще те споходи и късметът, който стои и чака „да влезе в действие“.

Ще си позволя да цитирам една реплика на учителя Йода от една от най-култовите филмови саги създавани някога, а именно: „Страхът води до гняв; гневът води до омраза; омразата води до страдание.“

Силата е у всички нас. Друг е въпросът, че рядко я отключваме и я освобождаваме. Страхуваме се, че пак можем да се провалим.

Дори не подозираме каква неразривна сила притежаваме и че колкото и да сме различни всички, ние сме свързани един с друг, и влияейки си положително, подобряваме не само нашето съществуване, но и съществуването на нашите наследници, за които се молим и надяваме да променят света към по-добро.

Ако следваме старата българска поговорка „Каквото посееш, това ще пожънеш“, ще се научим да мислим за бъдещето и ще създадем условия за плодовита почва, която ще ни дава храна и поминък за десетилетия напред.

Трупането на ненужни вещи ни обременява и не ни позволява да си отворим очите за силната енергия, която притежаваме. Това, което сме искали, вече го имаме. Все търсим неща, които много често се оказват точно пред очите ни, но сме заети и неспокойни, за да видим, че те са вече там.

А що се отнася до ЛЮБОВТА…?! – Тя идва от нас самите – да се уважаваме, да се обичаме, да се грижим за своите мисли и чувства, да ги подбираме внимателно, да генерираме добра енергия, да изразяваме мислите и чувствата си, защото натрупаме ли ги в нас, започват да ни вредят.

Ако даден човек ни носи спокойствие и удовлетворение, нека му дадем шанс и бъдем с този човек. Моменти на изглаждане на характерите винаги има, никой не е идеален, а и не е длъжен да бъде, тук сме, за да се учим през целия житейски път. Необходимо е да се чувстваме добре със себе си, в кожите си, за да показваме също уважение и любов към партньора. В противен случай оставяме нашите комплекси да ни ръководят и да разрушават отношенията ни.

И така, през новата година пожелавам на себе си и на теб да вярваш в себе си и да се уважаваш, но и да знаеш, че човек всеки ден се учи на нещо ново и дори веднъж да паднеш, това е едва началото по пътя към върха.

Тъй като целите, които си поставяш се менят, достигнеш ли една от всички тях, бъди благодарен. Благодари, че въпреки перипетите, си успял да осъществиш твоята заветна към момента цел. И после напред към следващата.

Всеки ден е дар и всеки ден ни носи нова емоция. Всеки се е появил в живота ни, за да ни даде ценен урок.

Ти избираш дали ще се научиш или ще повтаряш старата грешка отново и отново, и ще виниш другите за твоите несполуки.

Когато научиш урока си, ще бъдеш възнаграден. Дай любов, за да се върне обратно тя при теб.

 

Вижте Също:  Наръчник за свекървата
Вижте Също:  Изкуството да бъдеш човек

Един човек наскоро ми припомни колко силен човек съм аз всъщност, а дори не го осъзнавам. Вероятно има право. И връщайки се отново към цитатите от култовата поредица – НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ТЕБ! Каквото трябва да бъде, ще бъде! Вярвай, обичай, живей!

 

Автор: Таня Ангелова

Хареса ли ви статията?

Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts