НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияКоронавирус. Какво трябва да знаем за него?

Коронавирус. Какво трябва да знаем за него?

Запознати сте със ситуацията с новия коронавирус, който е открит в Китай в края на 2019 г.

Надяваме се, тази статия да ви информира максимално за създалото се положение, без да ви притеснява излишно. Имайте предвид, че често се спекулира с информацията на COVID-19 и се разнасят митове за заболяването

 

Известно е, че досега вирусът не е бил откриван при човека, тъй като вирусите от този вид обикновено засягат животните, но някои от тях се предават и на хората. 

            Коронавирусът, открит в края на миналата година, е генетично свързан с вируса на ТОРС, появил се в края на 2002 г. отново в Китай.

Въпреки, че и двата вируса се предават от човек на човек и симптомите им могат да са почти идентични, то те се проявяват по различен начин.

Още е рано да се каже до каква степен коронавирусът е смъртоносен, но предварителните данни сочат, че е по-малко фатален от вируса на ТОРС.

 

Лесно ли се предава вирусът?

Вирусът главно се предава по въздушно-капков път, а изчисленият до момента инкубационен период е между 2 и 12 дни. 

Възможно е коронавирусът да не предизвика симптоми, но в същото време да бъде заразен, което затруднява неговото откриване.

Какви са симптомите на коронавирус?

Известните до момента симптоми са подобни на тези при грип:

 • треска;
 • кашлица;
 • затруднено дишане;
 • мускулни болки;
 • отпадналост.

 

В по-сериозните случаи могат да се развият  тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до фатален край на пациента. Болестта протича по-тежко при хора с хронични заболявания.

 

Кой е по-предразположен към вируса?

Още има малко данни за нововъзникналото заболяване, но се очаква малките деца, възрастните хора и хората със съпътстващи заболявания да са изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми.

 

Вижте Също:  Менингит: причини, симптоми и лечение

Каква е превенцията при коронавируса?

Ако Ви предстои посещение на област или държава с регистрирани случаи на коронавирус, Министерството на здравеопазването съветва да спазвате някои общи правила за превенция от заболяването, които е добре да се спазват, където и да се намирате:

 • избягвайте контакт с болни хора, особено ако са с кашлица, спазвайте дистанция от поне 1 м;
 • избягвайте места, на които има много хора;
 • винаги измивайте ръцете си със сапун и вода за минимум 20 секунди или използвайте дезинфектант на алкохолна основа с поне 60% алкохол преди хранене, след използване на тоалетна и след контакт с животни.

 

За съжаление, ако сте се ваксинирали срещу грип, тази ваксина няма да ви предпази от коронавирус, тъй като двата вируса са много различни.

 

Вижте Също:  7-те най-добри домашни лека за лечение на мазоли

Какво да правим, ако получим симптоми?

 • Консултирайте се незабавно с лекар;
 • Носете предпазна маска, която да покрива носа и устата. Не я докосвайте, след като я поставите, а след като я махнете, я изхвърлете и веднага измийте ръцете си със сапун и вода;
 • Избягвайте градския транспорт и контакта с хора.

 

Какво е лечението?

Тъй като вирусът е още нов, все още не е известно специфично лечение.

Набляга се на лечение на клиничните симптоми с кислородна терапия, поддържане на телесния баланс на течностите и антивирусни лекарства.

 

Ефективни ли са предпазните маски срещу коронавирус?

За съжаление, предпазните маски не са особено ефективни за защита от вируса, но могат да предотвратят разпространението му от болни към здрави хора.

 

Опасни ли са хранителните продукти, вкарвани от чужбина?

Само няколко продукта от животински произход са разрешени за внос в ЕС от Китай, като условието е да отговарят на много здравни изисквания и са под строг контрол.

Също така, пътниците, влизащи в ЕС, нямат право да носят в багажа си месни и млечни продукти.

Важно е да сте информирани, че все още няма данни коронавирусът да се предава от хранителни продукти, а основно от човек на човек.

Хареса ли ви статията?

Кристина Петрова
Кристина Петрова е в екипа на LifeMedia от 2018 година. Интересите ѝ са насочени към здравето, психологията и лайфстайла.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts