НАЧАЛОЗдравеЗаболявания и СъстоянияХирзутизъм - повишено окосмяване при жените

Хирзутизъм – повишено окосмяване при жените

Хирзутизмът е клинично състояние при жените, което включва увеличено окосмяване, наподобяващо мъжкото. Появяват се косми по части от женското тяло, където обикновено няма или е налице минимално окосмяване – над горната устна, бузите, брадичката, между гърдите, около зърната, корема, бедрата, гърба, вътрешната част на бедрата и др.

Смята се, че около 30% от белите жени страдат от хирзутизъм.

 

 • КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ХИРЗУТИЗЪМ?

 

Хирзутизмът се появява като резултат от увеличеното производство на андрогени (тестостерон, андростендион и др.) от надбъбречните жлези и яйчниците.

Най-честите причини за появата на хирзутизъм са:

 • Менопауза;
 • Лекарства – миноксидил, андрогени, някои контрацептиви, глюкокортикоиди и др.;
 • Заболяване на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм;
 • Заболявания на хипофизата – акромегалия;
 • Овариална болест – синдром на поликистозните яйчници, хиперток, тумори;
 • Надбъбречна болест – синдром на Кушинг, вродена надбъбречна хиперплазия, тумори;

 

 • СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ

Епилиране

Както споменахме, хирзутизмът се проявява с появата на твърди и тъмни косми в областите на тялото, които при жените обикновено не са или са много слабо окосмени – лицето, шията, гърдите, корема и гърба.

Важно е да се отбележи, че изброените области на тялото при повечето жени са покрити с тънки “бебешки” косъмчета, които са трудно, но все пак забележими. Това не е признак на хирзутизъм, а съвсем нормално окосмяване.

Повишеното наличие на мъжки хормони при жените, в допълнение към хирзутизъм, може да доведе до акне, безплодие и вирилизъм.

Вирилизмът е състояние, при което освен окосмяване се появяват и други мъжки полови белези, а женските полови белези са в регресия. Страдащата от вириализъм жена е възможно да има дълбок мъжки глас, мъжка плешивост, подуване на клитора, атрофия на гърдата, по-агресивно поведение и т.н.

Хирзутизмът трябва да се различава от термина хипертрихоза. 

Хипертрихозата се проявява с повишено окосмяване на лицето и тялото, което не се дължи на увеличеното производство на андрогени. Хипертрихозата често се проявява като последица от заболяване на мозъчната кора, анорексия, гладуване, невроза, консумация на определени лекарства и др.

 

 • ДИАГНОЗА

 

Вижте Също:  Бабини рецепти против кашлица
Вижте Също:  8 причини да чувствате постоянна умора

Поставянето на точна диагноза е от първостепенно значение, за да се назначи подходяща терапия.

Необходимо е да се проследи здравната история на пациента и да се извърши подробен физически преглед. В допълнение към другите лабораторни тестове е необходимо да се направи пълен хормонален статус.

В някои случаи са необходими допълнителни изследвания като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и ултразвуково изследване.

 

 • ЛЕЧЕНИЕ

Епилиране с кола маска

Посоката, в която ще се насочи лечението, зависи от причината, довела до появата на хирзутизъм.

 • Ако лекарства са довели до появата на хирзутизъм, приемът им трябва да бъде незабавно прекратен.
 • Ако причината е тумор, често е необходима хирургическа намеса.
 • Ако се постави диагноза, че става дума за синдрома на поликистозните яйчници или синдрома на Кушинг, специалист ендокринолог предписва подходящо лечение.

Лечението за хирзутизъм включва терапия с антиандрогени като перорални комбинирани противозачатъчни препарати, ципростерон ацетат, финастерид, глюкокортикоиди, флутамид др.

При борба с космите по лицето не се препоръчват лечения, които биха стимулирали техния растеж.

Ако става въпрос за дебели и тъмни косми е най-добре да се направи лазерна епилация.

Космите по тялото могат да се премахват и с кола маска.

Епилацията с кола маска и лазерната епилация са терапии, за които се препоръчва да се практикуват след нормализиране на нивата на андрогените.

Хареса ли ви статията?

Милена Петкова
Милена Петкова е в екипа на LifeMedia от създаването на сайта. Проявява интереси към модата, лайфстайла и здравословния начин на живот.
Коментара
Inline Feedbacks
View all comments

Latest Posts